mrt
13

Jaloers.

zondag 13 maart 2016

Jaloezie bij kinderen is een heel normale maar ook lastige emotie. Het is ook veel lastiger aan een kind uit te leggen dan de emotie boos of bang. Als je een positieve draai geeft aan de emotie jaloezie dan kun je zeggen dat het iets is wat een kind nog wil bereiken.

kinderen_jaloers

Maud Simons, kinderpsycholoog, geeft aan dat een groter leeftijdsverschil tussen kinderen, niet per definitie minder jaloezie geeft omdat het bv. te maken heeft dat het ene kind meer bevestiging zoekt dan het andere of dat een kind al meer vaardigheden bezit.

Natuurlijk kun je ook wel jaloers zijn op de kaartjes en aandacht die een ziek kind krijgt. Maar je bent natuurlijk niet jaloers op de onderzoeken, behandelingen, de prikken en noem maar op. Binnen ons gezin is het een nog gecomliceerdere emotie omdat je met kinderen uit verschillende gezinnen en met dus een eigen achterban, nooit dezelfde zaken kunt verwachten. Voor  de kinderen lastig om te accepteren en voor ons een taak om nog beter uit te dragen dat we van elk kind houden en dat elk kind wel ergens goed in is. Jaloezie kan namelijk ook een goede voedingsbodem zijn voor ambitie, om jezelf te ontwikkelen. Om iets te bereiken.